++ Ka-cHinG ++

++mA fReNs++

Sunday, May 1, 2011

= Bandung Trip ~ Day 2 =

As salam chomelllsss...

Ni teman nak sambung cerite ni...

Hari ke 2 di sana ialah hari menyoping... Awal2 pagi bgn solat then tido balik...bgn lmbt...siap lambt..makan bekpes pun lmbt... Tempat yang kami stay selam 5 hari tu ialah Orange Homes... tempat nye bersih..selesa...cantik... cuma menu makanan tak variety... Harusla kan...dah memang byr murah...huhuhu... Orange Homes ni ekceli jauh skit drpd bandar... so memang la rege murah sikit.. n kita terpaksa pakai supir... kalo tak pakai supir pun, just minta tolong receptionist tu kol kan teksi... murah2 pun murah... Kalo nak senang, juzt sewa hotel kat area Sukajadi... senang...just kalan kaki je kalo nak pegi jenjalan... bersepah kedai n FO kiri kanan... Untuk 2nd day kami di bandung... Tempat yang kami tuju cuma di Pasar Baru je.... Bayangkan la...drpd pagi sampi ke petang... ade kat dalam tu.. rambang mata mak....huhu... Macam2 ada... kain kebaya...telekung...kain2 untuk wedding...kain batik...skirt...baju kaftan...dll Kesian kat kwn saya 2 org tu.. yela..melayan budak nak kawen ni cari kain... Punya la lama kat kedai kain D'Fashion... rambang mata wuiii... Dah speaking indon pun susah btol nak dpt tawar... Tawar2 punye tawar...dpt la kurang skit... Part mencabar ialah time cari kain untuk family... habis bersepah kain kat lantai... Itu tak kena..ini tak match... memang btol la kain kat bandung ni tak byk sgt pilihan warna...huhu.. Hampir 3 jam kat kedai tu aje... bayangkan... Punyela lama...

Berselerak kain digodeh oleh gadis 'penyelamat' ini hehhehe

Yang paling dikesali...budget untuk kain nikah telah tersasar jauh ok...
Mane taknye...
kain yang diminati dah dapat...
Dh tawar punya tawar...dapatla kurang skit...
Time nak byr tu... barula sedar...
harga kain nikah saya tu rupanya dia bg dalam harga ringgit malaysia.. saya mati2 ingatkan harga yg dia bagi tu dalam rupiah... jauh banyak beza harganye tuu...uwaaaa.... tp nak buat macamane... kain pun dah potong... terima jela... nasib badan hhuhuhu... Patutla sebelum byr tu..beriya tokei kedai tu nak belanja makan nasi goreng.. kami pun ape lagi...perut mmg dah lapo... Dapat la mkn free nasi goreng dengan telor mata n telor dadar..spesel punya... Pernah ke org beli kain dpt makan free... Ghupernye..free ade makne tuuu..huhuhuh...

Siap ade 2 telur plak tu..spesel sungguh...spesel ada makna tuuu...

Lepas dah byr semua tu... badan kami semua dah letih... nak survey n beli kain pun dah tak larat... kami pun plan nak dtg balik Pasar Baru pada hari sabtu... Sampai2 je umah dah nak maghrib... badan dah penat... rasa mcm nak pegi spa... ade hati plak tu.. duit poket dah menipis... lupakan la hasrat tu... malam tu kami tak pegi mana2 pun... duk bilik...layan tv je... rugi2....huhuhu... itulah cerita 2nd day kami di bandung... da whole day kat pasar baru...memang merugikan... pasar baru tu besar...memang tak sempat nak tawaf sampai tingkat 7... kami meronda drpd tingkat 1 sampai 3 je...huhuhu...

Tips :
1) Kalo nak pegi Pasar Baru tu, better pegi awal2 pagi...mostly kedai dlm tu bukak pukul 10am... so mostly dorg akan bagi harga "pecah telor"...harga murah la maksudnye tu.. dorg percaya dengan bende tuu...

2) Tawar separuh harga drpd harga asal...kalo dia tak bagi jugak..just blah drpd kedai tu...sure dorg akan panggil kamu n turunkan hrga lagi...

3) speaking Indon...lebih mesra...lebih dpt hrg murah...InsyaAllah :)


Oh Kain..ku ingatkan hargamu dlm rupiah..rupanya harga kau dlm RM rupanya huhu

6 comments:

anaztasias nora aira said...

cantiknya dear..nora tak berkesempatan ke sana... oh licik juga peniaga ye mak aih

Qaseh iLa said...

memang...kena tanya btol2 dulu harga..pastu baru confirm..jgn jadi mcm sy..huhu...

~ mizzAmy ~ said...

lorr pulak dah. dia kasi dlm duit rm ke? kalo i, pertikai habis2 dah.

Qaseh iLa said...

Harga dalam RM..tapi i byr guna rupiah huhuhu...
kan mahal tu..uwaaa...
i pun silap gak...
tak korek telinga...

tak pasti samada i silap dgr atau dia silap cakap..huhuuh...
No turning back...
dah beli pun...

nak pertikai pun dah malas..
dah penat sgt2...
malas nak pk...huhu...

nida-razak said...

maknanya kna tnya btul2 la kan..xpela..cantik kain tu..skali seumur hidup..kenangan =)

Qaseh iLa said...

Thanks dear..Yupp..kena tanye lima kali :p
kenangan?? btol jgk tu.. kenangan mengusik kalbu lebur duitku...huhu...

++ WOW!!!! MESTI KELIK ++

~ E-Day ~

There was an error in this gadget