++ Ka-cHinG ++

++mA fReNs++

Thursday, July 15, 2010

= Tips Merancang Majlis Pertunangan =

Salam...
Kawan baik saye bakal bertunang pada hari raya nanti...congratulation Ina..welkem to da club hehehe....Hazrina Johari aka missrynn...saye terpanggil untuk buat satu entri khas untuk dia coz dia stuck how to begin..Dulu, saye pun macam itu juga..pening juga kepala nak fikir tentang preparation..yela...first time..tak tau ape2..so, saye banyak bertanye kepada kawan2 saye yang terlebih dahulu bertunang...

So, disini saye ingin berkongsi tentang pengalaman saye yang tak seberape ini untuk panduan kawan2 yang bakal bertunang..itupun kalau kamu kamu dan kamu sudi..hehehe...saye bukan la pandai2 sangat dalam bab2 macam ni tapi saye cuba juga berkongsi pengalaman..ini adalah berdasarkan pengalaman saye sendiri dan juge rakan2 yang lain..mane yang baik ikutla, yang buruk jangan ambil peduli ok...


Checklist

1) Warna Tema
2) Hantaran
3) Mini Pelamin
4) Makeup
5) Baju tunang
6) Door gift
7) Jumlah tetamu / Makanan / Khemah /Kerusi Meja
8) OP & OV
9) Deco & lain2

Bagi saye semua checklist di atas adalah penting untuk melengkapkan suatu majlis pertunangan...mengikut citarasa dan juga budget masing2 la kan..

dan merah untuk wedding saye nanti.

2) Hantaran
  • Tentukan jumlah hantaran dan barang-barang yang hendak diberikan kepada pihak lelaki /perempuan.Mengikut adat melayu biasanye jumlah kedua2 belah pihak mestilah dalam angka ganjil dan hantaran pihak perempuan mestilah melebihi hantaran daripada pihak lelaki.
Majlis saye : 7 berbalas 9 hantaran
  • Tempah / DIY


Kena kenali diri sendiri samaada diri kamu kreatif atau tidak dalam men'deco' hantaran itu..kalo rasa diri tu tak kreatif, outsource saje pada kawan2 ataupun tempah saje di butik2 pengantin mengikut citarasa dan budget anda..saye tak kreatif so kena serahkan pada yang pakar.


Pakej mahal = OP + storybook album + etc

Pakej murah = OP + sticky album + etc
Majlis saye : pakej murah kerana takde budget lebih.lagipun, saye boleh ke kedai untuk buat storybook pada bila2 mase sesudah majlis ataupun bila ade rezeki lebih nanti.
  • Official videographer juge penting bagi mereka yang mahu saat2 indah mereka di rakam untuk kenang-kenangan.


Majlis saye : Tiada OV kerana budget tiada. Tumpang videocam saudara sahaja.
9) Decoration dan lain-lain
  • Cadar / Bantal
Gunakan Cadar dan sarung bantal yang baru kalau boleh.Takkan la cadar yang lame tak berbasuh tu korang nak buat alas katil.hehehe…
  • Frame gambar / lilin / Bunga
Sangat cantik kalau frame gambar anda berdua di letakkan di atas meja solek. Lilin dan Bunga juga cantik. Nak jimat beli je kat kedai RM 2 ataupun beli kat Hinode shop..
  • Dinding bilik


Lebih cantik kalau cat mengikut tema majlis korang.tapi make sure warna color dinding contra dengan warna baju supaya Nampak cantik dalam gambar
  • Bunga tangan
Sebagai penambah seri kamu.takde pun takpe.tapi macam serba tak kena je kalau tak pegang sesuatu kan....
  • Baju Family
Kena ikut warna tema majlis, baru la nampak cantik ye cik adik manis...
  • Langsir & Karpet

Harus ditukar langsir kalau langsir tak ikut tema/ langsing yang dah lame tak tukar.. Karpet juga sebagai untuk keselesaan kaki dan penyeri lantai. Lagi2 kalau pakai karpet yang bulu2 tu..woww, rasa nak baring je atas lantai.


Majlis saye: Dua- dua saye beli di Jakel


Itu sahaje secebis daripada pengalaman saye yang saye ingat waktu menguruskan majlis pertunangan saye tahun lepas..kalau ade sesiapa yang ada idea, jangan segan2 untuk share di sini yerr...sharing is caring...


Pi es: Pening jugak nak perah otak nak mengingatkan majlis yang yang dah setahun lepas..ohhh!! saye sudah tua....

18 comments:

=MissRynn= said...

adeh.. panjangnyer.. arghh!!! tekanan!

pinkishblue said...

lengkap dah tu..

Qaseh Qidzizie said...

Ina : ko take note yang point2 jekk...

zack: lengkap kah?? ok la tu...

cik fiza said...

salam.. tumpang lalu..:) singgah la slalu ke blog sy yer :)

Aslinda Nurziaty said...

wah, semangat betul!

azsha said...

thanks
sy baru nk tunang
tp cam serabut sikit lar
:)

Qaseh Qidzizie said...

azsha - Normal la tu..dulu saye pun serabut juga...kena banyak bertanye..baru la senang..
Good Luck & selamat bertunang :)

azsha said...

tu lar
pening betol ny
thanks

azsha said...

lupa nkk tanya
awak jb jugak an
adli bridal cantik x??
skunk tgh pening pk pelamin baju n make up
yg hantaran da ok
photographer pown ok
:)

Qaseh Qidzizie said...

e-day tu memang adli bridal yang make up...
cantik bro tu make up...
Ramai yang puji make up cantik bukan org yg cantik ye hehe....
Baju pun sewa drpd dia... :)

azsha said...

heheh
emang cantik
aritu p survey
utk wedding skali
dye kata dtg pas bln 10 tok weding
new collection
;)

Bai said...

ya memang penin juga walopon pertunangan.

Qaseh Qidzizie said...

memang pening..
tu baru sikit..
kawen nanti lagi la bertambah2 pening :p

mazyda said...

huhuhu..bley gak kurang beban nk pikir sal tunang nih..hhehhe

Cik Aish said...

waaa sgt membantu!!! thanks

Anonymous said...

susa nak baca la hehe, font kasi gelap sikit

Anonymous said...

salam...
hmm sedikit sbnyak bleh membantu jugak tip2 yg ade ni..
sy msih lg dlm planning tuk bertunang insyallah dlm awl thn depan..tp masih lg xtahu ape yg patut sy buat dulu..peninggg!!

Anonymous said...

salam..
sedikit sebanyak dpt membantu dgn tip2 yg ade ni.. sy msih lg dlm planning utk bertunang insyallah dlm awl thn depan..tp msih lg x tahu ape yg sy perlu buat dulu.. pening...

++ WOW!!!! MESTI KELIK ++

~ E-Day ~

There was an error in this gadget